Twój Ogrodnik

0
10

Pamiętaj, że są to rośliny bardzo trujące, zjedzenie kilku igieł grozi poważnym zatruciem. Co ciekawe, jedynie czerwone owoce, tak zwane osnówki, są jadalne. W Polsce kiedyś cisy występowały masowo w lasach, ale ich drewno wykorzystywano do palenia i wyrobu łuków czy mebli, dlatego już w XV wieku Władysław Jagiełło zakazał wycinania rosnących w lasach drzew. Odmiana 'Aurescens’ jest wyjątkowa, gdyż dorasta do wysokości tylko około 0,5 metra i rozrasta się na szerokość 0,5-0,6 metra. Jeżeli masz mały ogród, bez obaw możesz go posadzić, gdyż nie rozrośnie się w wielki krzew. Igły na młodych przyrostach początkowo mają kolor pomarńczowy, dopiero później stają się żółte. Sadząc tę odmianę, wybierz dla niej stanowisko słoneczne lub półcieniste. Gleba powinna być próchnicza z dodatkiem torfu kwaśnego, kompostu i kory. Cisy tworzą liczne korzenie i dobrze znoszą przesadzanie z dużą bryłą ziemi nawet w starszym wieku.

Nazwa łacińska: Taxus cuspidata 'Aurescens’

Miesięcznik „Twój Ogrodnik” czerwiec 2009 (nr 80)

Page 2

Pamiętaj, że są to rośliny bardzo trujące, zjedzenie kilku igieł grozi poważnym zatruciem. Co ciekawe, jedynie czerwone owoce, tak zwane osnówki, są jadalne. W Polsce kiedyś cisy występowały masowo w lasach, ale ich drewno wykorzystywano do palenia i wyrobu łuków czy mebli, dlatego już w XV wieku Władysław Jagiełło zakazał wycinania rosnących w lasach drzew. Odmiana 'Aurescens’ jest wyjątkowa, gdyż dorasta do wysokości tylko około 0,5 metra i rozrasta się na szerokość 0,5-0,6 metra. Jeżeli masz mały ogród, bez obaw możesz go posadzić, gdyż nie rozrośnie się w wielki krzew. Igły na młodych przyrostach początkowo mają kolor pomarńczowy, dopiero później stają się żółte. Sadząc tę odmianę, wybierz dla niej stanowisko słoneczne lub półcieniste. Gleba powinna być próchnicza z dodatkiem torfu kwaśnego, kompostu i kory. Cisy tworzą liczne korzenie i dobrze znoszą przesadzanie z dużą bryłą ziemi nawet w starszym wieku.

Nazwa łacińska: Taxus cuspidata 'Aurescens’

Miesięcznik „Twój Ogrodnik” czerwiec 2009 (nr 80)

Page 3

Pamiętaj, że są to rośliny bardzo trujące, zjedzenie kilku igieł grozi poważnym zatruciem. Co ciekawe, jedynie czerwone owoce, tak zwane osnówki, są jadalne. W Polsce kiedyś cisy występowały masowo w lasach, ale ich drewno wykorzystywano do palenia i wyrobu łuków czy mebli, dlatego już w XV wieku Władysław Jagiełło zakazał wycinania rosnących w lasach drzew. Odmiana 'Aurescens’ jest wyjątkowa, gdyż dorasta do wysokości tylko około 0,5 metra i rozrasta się na szerokość 0,5-0,6 metra. Jeżeli masz mały ogród, bez obaw możesz go posadzić, gdyż nie rozrośnie się w wielki krzew. Igły na młodych przyrostach początkowo mają kolor pomarńczowy, dopiero później stają się żółte. Sadząc tę odmianę, wybierz dla niej stanowisko słoneczne lub półcieniste. Gleba powinna być próchnicza z dodatkiem torfu kwaśnego, kompostu i kory. Cisy tworzą liczne korzenie i dobrze znoszą przesadzanie z dużą bryłą ziemi nawet w starszym wieku.

Nazwa łacińska: Taxus cuspidata 'Aurescens’

Miesięcznik „Twój Ogrodnik” czerwiec 2009 (nr 80)

Page 4

Pamiętaj, że są to rośliny bardzo trujące, zjedzenie kilku igieł grozi poważnym zatruciem. Co ciekawe, jedynie czerwone owoce, tak zwane osnówki, są jadalne. W Polsce kiedyś cisy występowały masowo w lasach, ale ich drewno wykorzystywano do palenia i wyrobu łuków czy mebli, dlatego już w XV wieku Władysław Jagiełło zakazał wycinania rosnących w lasach drzew. Odmiana 'Aurescens’ jest wyjątkowa, gdyż dorasta do wysokości tylko około 0,5 metra i rozrasta się na szerokość 0,5-0,6 metra. Jeżeli masz mały ogród, bez obaw możesz go posadzić, gdyż nie rozrośnie się w wielki krzew. Igły na młodych przyrostach początkowo mają kolor pomarńczowy, dopiero później stają się żółte. Sadząc tę odmianę, wybierz dla niej stanowisko słoneczne lub półcieniste. Gleba powinna być próchnicza z dodatkiem torfu kwaśnego, kompostu i kory. Cisy tworzą liczne korzenie i dobrze znoszą przesadzanie z dużą bryłą ziemi nawet w starszym wieku.

Nazwa łacińska: Taxus cuspidata 'Aurescens’

Miesięcznik „Twój Ogrodnik” czerwiec 2009 (nr 80)